vrijdag 20 december 2013

Waarom Kerst?

Hoe gek ik ook ben op engeltjes, kerstspullen, kaarsjes en de kerstboom,
dat is niet waar het om gaat.
Volgens mij gaat het gaat hier om:

                           Op een avond heel lang geleden liepen een man en een vrouw over de weg
                           Ze hadden al lang gelopen en waren moe. Ze wilden ergens slapen maar
                           nergens was er nog een plek voor hen....

     Maar ergens langs de weg zagen ze een stal. En daar mochten ze slapen.....

                           In de stal was het lekker warm....

     De vrouw strekte zich uit op het stro en viel in slaap.....

                           Toen de nacht op zijn donkerst was werd de stilte verbroken door het
                           eerste gehuil van een pasgeboren baby. 1ster scheen groter en helderder
                           dan alle andere. Midden boven de stal bleef de ster staan...

     Er waren die nacht enkele herders op het veld. Ze zagen hoe de hemel helder verlicht werd door
     de ster. 'Waarom schijnt die ster zo helder boven de stal? Kom we gaan kijken.'

                           Ze haasten zich naar de stal....

                           In de stal zagen ze een pasgeboren baby in de armen van Zijn moeder...

     'De ster schijnt voor het Kind.' Zeiden ze...

                           Het Kind moest slapen maar er was geen wieg of bed te vinden.
                           Er stond wel een kribbe en de moeder legde het Kind in de kribbe....

                           Zo gebeurde het die nacht. Het Kind sliep in de kribbe. En boven de stal
                           straalde de kerstster. Want het was kerstnacht toen dit alles gebeurde.
                           Een kerstnacht van heel, heel lang geleden. De allereerste kerstnacht....

13 opmerkingen:

 1. Dat is precies waarom het draait, Esther!
  En dat is de reden waarom we elk jaar weer Kerst, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren vieren.
  Ik wens jou en je gezin hele fijne feestdagen toe.!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie plaatjes bij een mooi verhaal. Via Gerry kom ik even neuzen en ik ga me aanmelden hoor. Groetjes en alvast een fijn weekend. Groetjes, Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Via Gerry kom ik hier even kijken...altijd leuk een nieuwe blogster erbij...ik ga je volgen hoor!
  je bent ook welkom op mijn blog.

  Groetjes,
  Inge
  www.mychoice-inge.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo,
  Via Gerrie kom ik op je blog.
  Ziet er prachtig uit.
  En wat een mooi kerstverhaal.
  Ik kom graag vaker bij je kijken.
  Goede kerstdagen gewenst, Groetjes, Henny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Esther, wat vertel je het verhaal mooi, de platen erbij zijn prachtig, jammer dat ik het nu pas lees, anders had ik het vandaag nog aan mijn groep kleuters kunnen vertellen en laten zien:)
  Het kerstverhaal zoals het begon, de ware kerstgedachte, mooi hoor.
  Ik ga je ook volgen, gezellig om met je mee te kijken en lezen.

  Lieve groet, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Via Gerry kom ik op je blog,wat een prachtig verhaal met schitterende prenten,ben je gaan volgen,ik ga nog even verder kijken op je blog,fijn weekend,lieve groet Musje.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kom hier ook via Gerry, zo lief van haar om je te promoten, ik had je blog nog niet eerder gezien. Ik ga je volgen hoor. Prachtige plaatjes bij waar het kerst verhaal inderdaad om draait. Ik wil je uitnodigen eens een kijkje op mijn blog te komen nemen. Een heel fijn weekend, groetjes Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Met kerst gedenken wij de geboorte van de Heere Jezus, onze zaligmaker. Ik kan het in mijn eigen woorden vertellen, maar ik denk dat onderstaande net zo duidelijk is. (Bron: www.waaromgeloven.nl, link:http://www.waaromgeloven.nl/vragen/wat-is-de-betekenis-van-kerst) Het is een lang verhaal, maar ik hoop dat dit wat voor jou en andere lezers kan betekenen.

  Kerst is het gezelligheidsfeest bij uitstek. In de koude en donkere wintermaanden is het de ideale tijd om als familie en vrienden bij elkaar te zijn. Kerst is alleen niet altijd een gezelligheidsfeest geweest. De afgelopen eeuwen hebben christenen tijdens de kerstdagen de geboorte van Jezus Christus gevierd. Voor christenen is Kerst het feest van de komst van Jezus naar onze aarde.

  De geboorte van Jezus
  Ongeveer 2000 jaar geleden werd Jezus Christus geboren. Het klassieke kerstverhaal laat ons zien hoe Jezus geboren werd in een stal. Geen wieg was er voor Hem weggelegd, het enige dat gebruikt kon worden was een voederbak.
  Het verhaal over de geboorte van Jezus is te vinden in Lucas 2 in het Nieuwe Testament (het tweede deel van de Bijbel).

  In die tijd kondigde keizer Augustus een decreet af dat alle inwoners van het rijk zich moesten laten inschrijven. Deze eerste volkstelling vond plaats tijdens het bewind van Quirinius over Syrië. Iedereen ging op weg om zich te laten inschrijven, ieder naar de plaats waar hij vandaan kwam. Jozef ging van de stad Nazaret in Galilea naar Judea, naar de stad van David die Betlehem heet, aangezien hij van David afstamde, om zich te laten inschrijven samen met Maria, zijn aanstaande vrouw, die zwanger was. Terwijl ze daar waren, brak de dag van haar bevalling aan, en ze bracht een zoon ter wereld, haar eerstgeborene. Ze wikkelde hem in een doek en legde hem in een voederbak, omdat er voor hen geen plaats was in het nachtverblijf van de stad.
  Niet ver daarvandaan brachten herders de nacht door in het veld, ze hielden de wacht bij hun kudde. Opeens stond er een engel van de Heer bij hen en werden ze omgeven door het stralende licht van de Heer, zodat ze hevig schrokken. De engel zei tegen hen: ‘Wees niet bang, want ik kom jullie goed nieuws brengen, dat het hele volk met grote vreugde zal vervullen: vandaag is in de stad van David jullie redder geboren. Hij is de messias, de Heer. Dit zal voor jullie het teken zijn: jullie zullen een pasgeboren kind vinden dat in een doek gewikkeld in een voederbak ligt.’ En plotseling voegde zich bij de engel een groot hemels leger dat God prees met de woorden: ‘Eer aan God in de hoogste hemel en vrede op aarde voor alle mensen die hij liefheeft.’ en vrede op aarde voor alle mensen die hij liefheeft. Toen de engelen waren teruggegaan naar de hemel, zeiden de herders tegen elkaar: ‘Laten we naar Betlehem gaan om met eigen ogen te zien wat er gebeurd is en wat de Heer ons bekend heeft gemaakt.’ Ze gingen meteen op weg, en troffen Maria aan en Jozef en het kind dat in de voederbak lag. Toen ze het kind zagen, vertelden ze wat hun over dat kind was gezegd. Allen die het hoorden stonden verbaasd over wat de herders tegen hen zeiden, maar Maria bewaarde al deze woorden in haar hart en bleef erover nadenken. De herders gingen terug, terwijl ze God loofden en prezen om alles wat ze gehoord en gezien hadden, precies zoals het hun was gezegd. (NBV Nieuwe Bijbel Vertaling)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De betekenis van Kerst
   Voor christenen betekent Kerst de komt van Christus. Hij was de langverwachte Messias en redder. De diepste betekenis van Kerst is dat God zelf de moeite nam om als mens naar deze aarde te komen. God koos deze manier om de mensheid te redden van zonde en onrechtvaardigheid. Wanneer we naar het leven van Jezus kijken zien we dit ook juist terug. Jezus treedt in woorden en daden op tegen de onrechtvaardigheid die er in de samenleving aanwezig is. Daarnaast keek Hij juist wel om naar mensen aan de rand van de samenleving.
   De ultieme manier waarop Hij de overwinning op zonde en onrechtvaardigheid haalde was zijn dood aan het kruis. Kerst is het feest van het Licht. Jezus noemde zichzelf het Licht van de Wereld. In een vaak zo donkere wereld brengt Hij licht.

   Verwijderen
  2. Gelukkig ken ik dit verhaal al jaren... Toch bedankt voor het delen ervan. Groetjes Esther

   Verwijderen
  3. Fijn, Esther. En dank je wel voor jouw reactie. Ik vroeg me namelijk best wel af of mijn verhaal wel gewaardeerd zou worden.:-) Goede kerstdagen gewenst.

   Groetjes T

   Verwijderen
  4. Als niet Christen/niet kerkgaand, maar wel opgevoed in de trant van het Hervormde Christendom vier ik elk jaar enthousiast keersfeest en Kerstmis. Voor mij is Het Kind, dat zo lang geleden geboren werd, het symbool van de hoop. De hoop dat er deze kerst of het komende jaar weer een bijzonder kind geboren zal worden, een kind dat vrede zal brengen, genezing voor nu nog ongeneselijke ziekten, een manier om de woestijn vruchtbaar te maken zonder schadelijke bijverschijnselen voor anderen, kortom, ik vier het feest van de hoop. Jouw verhaal is een waardevolle interpretatie van het kerstverhaal in mijn ogen, zoals ik waarde geef aan mijn niet-christelijke kerstbeleving. Alle glitter er om heen noem ik kortweg keersfeest, het feest van de kaarsjes en de (heidense?) vreugde over de terugkeer van het daglicht, elke dag een beetje meer. M

   Verwijderen
 9. Dat heb je prachtig gedaan!
  Alvast heel gezellige kerstdagen gewenst!
  Groetjes, Vanessa

  BeantwoordenVerwijderen